Ortodonti

ORTODONTİ;

Çenenin kafa ile konum ve uyumu, dişlerin çene üzerindeki dizilimlerini inceleyen teşhis ve tedavilerini belirleyen diş hekimliği bilim dalıdır.

Ortodontik tedavi çenenin kafa ile uyumunun iyi olmadığı çenenin önde ya da geride konumlandığı dişlerin çapraşık olduğu ve estetik durmadığı, dişlerin kapanışında problemler olduğu çiğneme etkinliğinin yeterli olmadığı durumlarda uygulanır.

Ortodonti yani tel tedavisi için en ideal yaş 12 ila 15 yaş aralığıdır.

    Ortodontik tedavi nasıl uygulanır;

Öncelikle ortodontist tarafından üst ve alt çenenin konumu ve dişlerin dizilimi panoramik röntgen çekilerek incelenir. Tedavi sürecinde düzeltilmesi gereken problemlere göre hareketli apareyler, fonksiyonel apareyler, sabit apareyler, ağız dışı ve ağız içi çenelikler kullanılarak tedavi gerçekleştirilebilir. Tedavinin büyük bir kısmını sabit apareyler dişlere yapıştırılarak ortasından tel ile dişlere yeterli kuvveti uygulanarak düzelmesinin sağlandığı braket sistemi oluşturur.

Ortodontik tedavi 6 ay gibi kısa bir sürede de bitebilir, 4-5 yılı da bulabilir. Bu süre; problemin derecesine, bireyin yaşına; büyüme ve gelişimini tamamlayıp tamamlamadığına ağız içi sağlık durumuna, bireyin tedaviye gereken özeni göstermesine ve dişlerin çenenin tedaviye verdiği cevaba göre değişmektedir.

Ortodontik tedaviyi tamamlamak 6 ay ile 24 ay arası sürer denebilir.. Bazı hastalar 12 aydan daha kısa süre gerektirir, ancak dişleri istenen konuma gelmeden önce 3 yıla kadar tedavi gerektiren hastalar da vardır. Ortodonti, herkese uyan tek bir çözüm değildir ve her hastanın ağız ve diş yapısı farklıdır. Bu nedenle, tam olarak tedavi süresini kesin olarak söyleyemesek de ortodonti uzmanımız ile konuştuktan sonra ortalam bir zaman belirlenebilir.

Sanılanın aksine, ortodontik tedavide yaş sınırlaması yoktur. Gülümsemenizden memnun değilseniz, diş yapınızı ve yüz estetiğinizi beğenmiyorsanız, hangi yaşta olursanız olun, ortodontik tedavi olabilirsiniz. Dişsel düzeltmeler, dişleri destekleyen kemik ve dişeti dokusu sağlıklı ise her yaşta yapılabilirken; çenesel problemler ancak küçük yaşta düzeltilebilmektedir.

Diş tellerinin çürüğe sebep olduğu, halk arasında yanlış bilinen hususlardan birisidir. Tellerin direkt olarak diş çürütücü bir etkisi yoktur. Diş çürüklerinin sebebi eksik diş fırçalama sonucunda oluşan yiyecek artıklarıdır. Her ne kadar diş telleri yiyecek artıklarının temizliğini zorlaştırsa da uygun biçimde temizlenen dişlerde çürük oluşmaz. Bu yüzden her öğünden sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş telleri fırçalanırken özellikle braketlerin çevresinin çok iyi temizlenmesi önemlidir.

Çalışma Saatlerimiz
  • Pzt-Cum 09:00 – 19:00
    Cumartesi 09:00 – 19:00
İletişim Bilgilerimiz
Uzman Hekimlerimize Sorun