İmplant Diş

İMPLANT NEDİR?

Modern anlamda 1960’lar da ilk kez üretilmeye başlanmıştır. Köprü ve proteze alternatif olarak üretilen implantın içeriği titanyumdur ve vida şeklindedir. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzdeki başarı oranı %96 – %98’dir.

Eksik dişlerin tedavisinde kullanılan implant çene kemiğine yerleştirilerek diş kökü görevini üstlenmektedir. Böylece eksik dişin yanında bulunan sağlam dişlere hiç bir zarar vermeden yani kesme ve küçültme işlemi yapılmadan tedaviniz gerçekleşmektedir.

Zirkonyum implant: Titanyum implantların direncini arttırmak için üretilmiş yeni kuşak implantlardır ve genellikle dar çene kemiğinde dayanıklılığı arttırmak için kullanılır. Titanyumdan dayanıklılık haricinde bir farkı yoktur.

İMPLANT TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANABİLİR?

İmplant tedavisi 18 yaş üzeri çene ve yüz gelişimini tamamlamış çene kemik yapısı implant için uygun olan bireylere yapılabilir. Şeker hastalarında ise takipli olduğu hekimi tarafından onay alındıktan sonra gerekli bütün tetkikler yapılır ve tedavi uygulamasına başlanır. Radyoterapi, kemoterapi ve kemik erimesinden dolayı bifosfanat ilaç kullanan hastalarda implant dışında uygulanan protetik (yapay diş) tedavilere yönlendirilmelidir.

İMPLANT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavi iki aşamalı yapılmaktadır. İmplant yerleştirilmesi cerrahi bir işlem olduğundan kullanılan malzemelerin kalitesi, ortamın sterilizasyonu ve hijyen şartlarının sağlanması en önemli şartlardandır. İşlem öncesi detaylı bir muayene ve diş röntgeni çekilmelidir. Lokal veya genel anestezi eşliğinde yapılır.

İlk aşamada implant çene kemiğine yerleştirildikten sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır bu 7 -10 günlük bir süreçtir. İyileşme sürecinin ardından implantların çene kemiği ile kaynaşması (osseointegrasyon) süreci başlar. Bu iyileşme ve kemikle kaynaşma süreci kullanılan implantın markasına göre 3 -12 hafta arası sürmektedir.

Hastanın günlük hayatını rahat devam ettirebilmesi için dikişler alındıktan sonra (7-10 gün sonra) hastanın ağız ölçüsü alınır ve geçici protezler yapılır. İmplantların çene kemiği ile tamamen kaynaşması için gerekli süre alt çene için 3 ay, üst çene için 6 aydır fakat bu süre hastanın kemik yapısına ve iyileşme sürecine göre değişiklik gösterebilmektedir.

İkinci aşama ise implantın diş kemiği ile kaynaşması tamamlandıktan sonra abutment ve kaplama dişin implant üzerine yerleşmesidir.

Abutment; sabit köprü veya çıkarılabilir kısmı destekleyen eksik bir dişin her iki tarafında diş ya da dişleri bağlayarak veya tek bir kaplamanın yapıştırılmasını sağlamak için implant üzerine direkt vidalanan parçadır.

İmplant yapıldıktan sonra işlem gören yer iyileşir. O yer iyileştikten sonra abutment implant üstüne yerleştirilir ve bunun üzerinden alınan ölçüler ile son parça olan kaplama yapılır ve abutment üzerine yapıştırılır.

İmplant işlemi sanılanın aksine kolay bir işlemdir. İmplant uygulaması o bölgeye uygulanan lokal anestezi ile ağrısız şekilde yapılmaktadır. Ancak normalden fazla gerginliğiniz var ise sedasyon ile gerginliğiniz azaltılabilir.
Operasyon sonrasında cerrahi müdahalenin yapıldığı alanda şişkinlik olması normaldir. Şişkinliğin artmasını önlemek için o bölgeye buz ile baskı yapılması gerekir.

Tek bir implantın diş etlerine yerleştirme süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Hasta bu süre içerisinde kesinlikle ağrı sızı hissetmez. O bölge lokal anestesi ile tamamen uyuşuk haldedir. Operasyon sonrasında hastamız 1- 2 gün kullanacağı ağrı kesiciyle bu süreci rahatlıkla atlatır ve sağlıklı bir implanta sahip olmuş olur. İmplantın diş eti ile tam olarak kaynaşması 2-3 ay sürebilmektedir. Bu süreden sonra implantın üst yapısı olan kuron yerleştirilebilir.

İmplantların satın alma gücü düşünüldüğünde, ilk bakışta pahalı gibi görünen implant tedavisi, özellikle bu tedaviyi yaptıran kişilerin uzun süreli etkinliği ve kullanım kolaylığı düşünüldüğünde çok pahalı olmadığı sonucuna varılmaktadır.

Çalışma Saatlerimiz
  • Pzt-Cum 09:00 – 19:00
    Cumratesi 09:00 – 19:00
İletişim Bilgilerimiz
Uzman Hekimlerimize Sorun