Çocuk Diş Hekimi

PEDODONTİ; Doğumdan ergenlik çağına kadar olan (0-14) yaşındaki çocukların ağız ve diş sağlığını ve tedavilerini inceleyen diş hekimliği bilim dalıdır.

Pedodontist diş ve çenelerin gelişimini analiz ederek var olan sorun veya büyüme gelişiminde bir yanlışlık varsa fonksiyonel tedavi ile ileride yaşayacağı diş problemlerinize önceden müdahale ederek sorunlarınıza çözüm bulunarak doğru tedaviye yönlendirilir.

Süt dişleri, anne sütü alma çağında çıkan bebeklik dişleridir ve toplamda 20 tanedir. Süt dişlerin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Konuşmanın düzgün gelişiminde süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadır. Süt dişleri erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmış olmaktadır. Süt dişleri normal bir bebekte 6 aydan itibaren çıkmaya başlar. Önce süt ön dişler daha sonra arka azılar çıkmaya başlar. Yaklaşık olarak 72 aya kadar ağızda kalır ve daha sonra süt dişler düşmeye başlar ve daimi dişler çıkmaya başlar.

Süt dişleri de daimi dişler gibi çürür şişer ve ağrı yapabilir. Süt dişlerine çürük oluşmadan koruma tedavileri yapılabilir. Flor vernikleme, jel uygulama gibi tedaviler çürüksüz dişlerin korunmasına çürüğün korunmasına yöneliktir. Bunlar dışında süt dişlerine kompozit dolgular, kanal tedavisi ve kaplama yapılabilmektedir.

Branşında uzman pedodontistimiz ile bir ekip çalışması çerçevesinde en güncel ekipmanları kullanarak genel anestezi gerektirmeyen her türlü ağız ve diş sağlığı tedavi hizmetlerini kliniğimizde sunmaktayız.

Çocuklarda ilk diş hekimi ziyareti ne zaman olmalıdır ? Uzm. Dt. Çiğdem Büyükkök.

Yer Tutucu Nedir? Uzm. Dt. Çiğdem Büyükkök.

Dişler ağızda ne zaman görülmeye başlar? Uzm. Dt. Çiğdem Büyükkök.

Süt dişleri normal dişlerle karşılaştırıldığında daha fazla organik madde içermektedir ve bu yüzden daha hızlı çürüyebilmektedir. Süt dişlerin çabuk çürümesini sağlayan diğer bir etken de çocukların çürükleri fark edememesidir.

Çocuklar dişlerini fırçalarken ebeveynlerin onlara yardımcı olmaları ve bu alışkanlığı kazandırmaya çalışmaları ve de en önemlisi çocukları erken yaşta diş hekimine götürmeleri gerekmektedir. Diş hekimleri “fissür örtücü” uygulamasıyla çürük oluşumunun önüne geçebilmektedir. Bunun dışında biberon çürüğü oluşmasını engellemek için dikkat edilmeli, çocuğun öğün aralarında şeker ve nişasta içeren abur cuburlardan uzak durması sağlanmalı ve mümkün olduğunca flor alması sağlanmalıdır.

Süt dişleri de normal kalıcı dişler gibi tedavi edilmelidir. Aksi takdirde ağrı, kötü koku, beslenme bozukluğu, çiğneme zorluğu gibi birçok probleme yol açabilir. Hatta bu dönemde tedavi edilmeyen dişler ileride diş çapraşıklığı ve çene gelişiminde bozukluk gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Çalışma Saatlerimiz
  • Pzt-Cum 09:00 – 19:00
    Cumartesi 09:00 – 19:00
İletişim Bilgilerimiz
Uzman Hekimlerimize Sorun